domingo, 3 de noviembre de 2013

POBLES DE LA MAR



QUAN EL CANYAMELAR ESTAVA DE MODA



Si hui hi ha certs noms que, només sentir-los, ens suggereixen bells paisatges, platges daurades o selectes llocs de diversió, això mateix passava - no hi ha res nou baix el sol - fa més d'un segle i mig, sent un d'estos llocs, el nostre estimat barri. Sí, el Canyamelar.

Si ja a finals del segle XVIII, la societat elegant de València, venia a la nostra platja durant la temporada de banys, la costum es va popularitzar sobretot a partir de l'arribada del ferrocarril a la Vilanova del Grau en març de 1852.

Tal fet va estimular ràpidament l'instint comercial de certs prohomens tant de València com locals, generant-se un mar de projectes a qual més ambiciós per a disfrutar tant dels plaers de l'estiu vora mar com per a obtindre grans beneficis basats en espectaculars plans urbanístics, plans que - com la majoria dels que tenen el Canyamelar com a objecte - varen quedar en això, mers plans, en alguns casos, bells somnis.

Com a mostra de lo “que pudo haber sido y no fue” citarem textualment lo que apareix en la Gaceta de Madrid del 27 desembre 1856: “Desde muy cerca del rihuet [carrer Francesc Cubells] partirá hasta la acequia de Gas [carrer del Mediterrani]  una gran calle [es tracta del carrer de la Reina], con una extensa calzada en el centro y un lindo paseo a cada frente de una manzana; las alquerías tendrán, por lo menos un 50 por ciento más de terreno del que ocupan las que hoy existen en el Cabañal o Cañamelar.

El sistema de construcción será tan sencillo como elegante. Será una mezcla del sistema de las casas de campo de Inglaterra con el de las casas de Sevilla. Un pequeño jardín dará entrada a las alquerías por las dos puertas, de delante y de detrás. En los otros dos costados se colocará la cuadra y la cochera y la cocina y habitaciones de los criados pegadas al cuerpo del edificio pero independientes de él; los que prefieran tener almacenes en esta parte del edificio podrán servirse para ello de estos dos departamentos. Una pequeña escalinata dará entrada a la habitación principal, cuyo salón será embellecido por un arco o mediopunto en el centro, y otro arco en cada uno de los costados con tres órdenes de columnas istriadas (sic) o sencillas que partan en fila y perfecta euritmia desde el un extremo de la habitación al otro. A los dos lados de este gran pórtico, que será la verdadera habitación, habrá  de seis a ocho cuartos, para dormitorios, despacho, tocador y un pequeño desván para colocación de efectos y aún de algún criado, y una elegante terraza, rodeada de una galería, coronará estas alquerías, que unirán la comodidad a su elegancia, y cuyos gastos de construcción se calcula no pasarán de 1.500 a 2.000 duros.

Parece que a fines del próximo mes se dará principio a la plantación de árboles en la gran calle para que todos puedan observar la alineación; en el centro de la calle habrá una gran plaza y glorieta, donde se destacará una elegante y suntuosa fonda, capaz de contener con comodidad y holgura a ochenta o cien personas. En la fonda habrá distintos departamentos por los precios de 14, 20, 24 y 30 reales por persona, por todo gasto. Habrá en la fonda salón de conversación, salón de lectura, café y salón de baile, éste con independencia y para alquilarlo al que lo solicite, con el objeto de que se haga la vida agradable y alegre que debe hacerse en la temporada de los baños”.

                Com podem vore, una autèntica urbanització orientada al plaer i al luxe, situada en carrer més elegant del Poble Nou de la Mar: el actual de la Reina.

Este elitista projecte urbanístic no es va arribar a materialitzar tal com estava planejat però, cal preguntar-se, és una pàl · lida rèplica d'aquelles fastuoses alqueries la popularment coneguda hui com “la casa de la reina", mansió reconstruïda i dedicada a Biblioteca Pública municipal, situada en el carrer de la Reina n º 85?, com seria l'alqueria, no molt allunyada d’esta - en ple Canyamelar - en la qual va naixer el pintor Josep Benlliure, on els seus iaios eren  estatgers i que pertanyia als Bertrán de Lis, opulenta família de polítics i banquers valencians? Potser mai ho sapiam, però somiar no costa diners.

El frustrat projecte demostra que el Canyamelar ha sigut sempre, per la seua proximitat al Grau i per la seua pròpia idiosincràsia, un lloc tingut en compte per a grans projectes. També hui.

Ací tenim la seu de la Conselleria de Medi Ambient, ací teníem en altre temps la fàbrica de cervesa "El Aguila", ací tenim en els seus renovats locals un multifuncional Pavelló Esportiu que havia de portar el nom del barri que l'acull: "CANYAMELAR"; ací tenim l'únic teatre que hi ha en el  Marítim: “El Musical", una joia arquitectònica, ací tenim a una més que centenària i llorejada societat musical: L'Ateneu Musical del Port, ací tenim un rosari d’antics (alguns centenaris) restaurants en la platja, al costat d'esta rèplica a lo gran de la fonda que es volia construir en eixa "gran plaza y glorieta", que és l'Hotel Las Arenas; ací tenim la taberna - en ple funcionament - més antiga de València (1836): "Casa Montaña" i ací tenim este temple fundat per l'arquebisbe Mayoral en 1774 dedicat a la Mare de Déu del Rosari, patrona del Canyamelar.

Hi ha qui dóne més?

Però això que tenim no ha d'ocultar les greus i grans carències en el terreny social i econòmic que el Canyamelar patix i que, entre tots, hem de fer tot lo possible per pal · liar i, finalment, solucionar.

                                                                                                                                             Josep Aledón i Esbrí





 

No hay comentarios:

Publicar un comentario